Razumevanje bolečine

Kaj je vnetje?

Spoznajte procese, ki povzročajo vnetje, kaj se pri tem dogaja in kako se vnetje kaže v telesu.

Kaj je vnetje?

Vnetje je normalen odziv telesa na poškodbo. Pojavi se, ko se bele krvne celice začnejo boriti proti okužbi, ki jo povzročajo bakterije ali virusi. Vnetje se lahko pojavi tudi, če se poškodujemo, npr. zvijemo gleženj med igranjem nogometa, kateri pogosto postane boleč, otečen in vnet.

Kako dolgo traja vnetje?

Akutno vnetje je odziv imunskega sistema, ki praviloma traja samo nekaj dni in je v veliko pomoč pri zdravljenju, čeprav ga velikokrat spremljata srbenje in bolečina.

Do takega odziva telesa pride, ker želi imunski sistem zaščititi organe pred okužbo in poškodbo. Namen je lokalizacija in odstranitev poškodovanega tkiva, da se telo lahko začne zdraviti.

Podrobneje o vnetju

STE VEDELI?

Vnetje se pojavi, ko se žile razširijo, da bi več krvi prišlo do poškodovanega tkiva. Zato območje postane rdeče in vroče.*

Simptomi vnetja

Obstaja pet znakov oz. simptomov, ki kažejo na akutno vnetje: rdečica, vročina, oteklina, bolečina in izreden napor ob premikanju prizadetega mesta telesa. Nekatera vnetja so lahko blažja in prizadenejo samo manjše območje, ki se bo pozdravilo samo od sebe, lahko pa je vnetje veliko bolj razširjeno in boleče, kar pa zahteva zdravljenje.

Diagnoza in zdravljenje

73 % ljudi ve, da je vnetje glavni vzrok bolečin

Če je bolečina zelo huda ali dolgo trajajoča, potem obiščite svojega zdravnika, ki vas bo pregledal in lahko tudi napotil na odvzem krvi ali slikanje (rentgen, MRI, CT), da bi našel vzrok vnetja. Zdravnik lahko tudi predlaga zdravljenje z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (NSAR), ki služijo predvsem lajšanju bolečin.

*Global Pain Index 2014: študija, ki jo podpira GSK, poročilo. Poročilo je na voljo na www.global-pain-index.com. Preverjeno 20.04.2016.

Preberite več

Kaj je bolečina?

Za boljše razumevanje si preberite, zakaj naša telesa občutijo bolečino in kateri so lahko vzroki za bolečine v telesu…

Preberite več

Bolečine in zdravljenje

Spoznajte, kako lajšati svojo vrsto bolečine...

Preberite več

Kako deluje Voltaren Emulgel?

Ugotovite, kako Voltaren Emulgel lajša bolečino, zmanjša vnetje in pospeši okrevanje.

Preberite več